Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?
Author
Message
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#1 Post from the author of the topic 06 Dec 2003 18:00   

Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


6.12.2003.r stałem sie posiadaczem tej że radiostacji wojskowej.
Chciałbym ją uruchomić. Potrzebuje dokładnych wskazówek lub profesjonalnego artukułu na ten temat. Problem tyczy się ;

- zasilanie:jaki zasilacz, jak go podłączyć (potrzeba tam 2,5 V)
- mikrofon i słuchawki: jakie i jak podpiąć do wyjść , wyjść
- i jak ogólnie zacząć prace itd. itp.

Słyszałem że w ŚR był o tej radzieckiej radiostacji artykuł. Jak ktoś ma
ten art to niech go zeskanuje w ORC i wyśle na neo386(malpa)wp.pl

Proszę o pomoc w tej sprawie
Back to top
   
waldec
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 26 Oct 2002
Posts: 243
Location: Gliwice

Post#2 06 Dec 2003 18:12   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Wejdź na www.cqham.ru/sch_eng.html
Pozdrawiam Waldec
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#3 Post from the author of the topic 06 Dec 2003 19:31   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


OK. ale nie shemat. Potrzebny mi jest poradnik po polsku.
Starszy kolega z klubu mówił mi że był on w Świat Radio lecz niestety nie ma tego numeru :cry: .
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#4 Post from the author of the topic 07 Dec 2003 00:33   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Czy ktos mi pomoże ? :cry:
Back to top
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5490
Location: Olsztyn

Post#5 07 Dec 2003 08:48   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Poradnika to chyba nigdzie nie znajdziesz, może tylko ktoś mieć instrukcję po polsku z wojska bo to jest sprzęt z demobilu.
Back to top
   
generator
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 07 Jul 2003
Posts: 412
Location: Lubelskie

Post#6 07 Dec 2003 08:56   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Przede wszystkim musisz mieć albo sprawne aku. (zapewne brak) albo zasilacz 2/ 2.5 V .Jeśli w słuchawkach będzie słychać szum to radiostacja jest raczej sprawna i po pdłączeniu anteny i nastrojeniu można prowadzić łączności ,to ogólnie na razie tyle jak będą problemy -pisz !.
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Dec 2003 08:56   





Back to top
   
waldec
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 26 Oct 2002
Posts: 243
Location: Gliwice

Post#7 07 Dec 2003 10:17   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Wejdź jeszcze raz na www.cqham.ru/trx/r105m.html
znajdziesz tam dane techniczne R105M.Może to Ci pomoże.Waldec
Back to top
   
c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5372
Location: WOŁOMIN

Post#8 07 Dec 2003 14:19   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Cześć !

Rysunek przyłączenia słuchawek i mikrofonu znajdziesz w załączniku . ( sory za jakość :D ) . Impedancja słuchawek powinna być > 300 om. Mikrofon węglowy ( nie dynamiczny ani pojemnościowy ) . Do zasilania musisz mieć koniecznie dwa akumulatory o napięciu 2,4 V ( lub zasilacz symetryczny ). Po prostu część lamp żarzona jest z jednego akumulatora , a część z drugiego.
Pomimo , że radiostacja ma 1 W mocy ( pracuje tylko w FM-ie ) to ze źródła zasilania pobiera dosyć sporo prądu.
Przy zasilaniu z zasilacza , pamiętaj o bardzo dobrym odfiltrowaniu napięcia ze względu na bezpośrednie żarzenie lamp.

Jeżeli masz jakieś pytania , to pisz , chętnie odpowiem.

p.s. Radiostacja pracuje mocą około 1W w zakresie od 36 do 46,1 MHz , więc legalnie nie możesz z niej korzystać .....( chyba , że chcesz sobie posłuchać :D )

Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#9 Post from the author of the topic 07 Dec 2003 15:39   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Za to serdecznie dziekuje. A mam jeszcze kilka pytanek ;

- Czy jest jakiś fabryczny zasilacz mogący zasilić tą radiostacje lub czy masz schemat prostego zasilacza do tego transceivera
- Jakie potrzebne jest natężenie prądu
- Jaką trzba mieś licencje by nadawać na jego pasmach
- Czy możesz mi opisać tablice rozdzielczą, do czego służą poktętła, przyciski itp. (Rosyjski to moja słaba strona :x )
Back to top
   
waldec
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 26 Oct 2002
Posts: 243
Location: Gliwice

Post#10 07 Dec 2003 15:53   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


R105M przy odbiorze pobiera 0,85A przy nadawaniu 1,85A.Jeżeli nie masz akumulatorów spróbuj zrobic zasilacz na dwóch LM317,trafo 2x6V 1A.To tylko do odbioru .Waldec
Back to top
   
c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5372
Location: WOŁOMIN

Post#11 07 Dec 2003 16:12   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Cześć !

Do zasilania używane były akumulatory zasadowe 2HKH-24 . ( nazewnictwo rosyjskie)
Przy odbiorze radiostacja pobiera 1,6 A , a przy nadawaniu 3 A . ( dane z oryginalnej rosyjskiej instrukcji eksploatacji i napraw )
Na nowych , naładowanych akumulatorach , przy stosunku 3:1 ( odbiór : nadawanie ) czas pracy wynosi około 12 godzin.
Zasilacze sieciowe nie wchodziły w skład wyposażenia tej radiostacji . Po prostu mija się z celem stosowanie zasilacza sieciowego w terenie , np. na polu walki :D . Były jednak produkowane takie zasilacze ( nawet polskie ) , na potrzeby warsztatów naprawczych i serwisowych dla tych radiostacji. Jest to jednak sprzęt o sporych gabarytach , zawierający między innymi wskaźniki poboru prądu ( osobne dla obydwóch napięć ). Można szukać takich zasilaczy w Agencjach Mienia Wojskowego , ale szanse są marne , bo radiostacje te zostały wycofane z eksploatacji około 10 lat temu.Odnośnie opisu panela radiostacji , to jest trochę roboty , więc napisz , czego nie rozumiesz , a ja postaram się Ci pomóc.

Odnośnie licencji , to niestety , ale ten zakres częstotliwości nie zawiera pasm amatorskich , więc i licencja nie pomoże.
Gdybyś miał radiostację R-109 pracującą w zakresie od 21,5 do 28,5 , to sprawa była by rozwiązana :D .
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Dec 2003 16:12   





Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#12 Post from the author of the topic 07 Dec 2003 16:30   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


A ktoś tam nadaje na tych pasmach ?
Ale są chyba są jakieś proste zasilacze.
Przetłumacz te słówka. Nie jest ich wiele .
Proszę :lol:
Back to top
   
c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5372
Location: WOŁOMIN

Post#13 07 Dec 2003 17:25   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Cześć !


Opisałem ten panel. Czy teraz będziesz wiedział co jest do czego ?

Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#14 Post from the author of the topic 07 Dec 2003 17:43   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


1000 krotne dzięki ! :D

I jeszcze najważniejsza sprawa. Nieszczęsne zasilanie.
Czy jest jakiś alternatywny zasilacz. Może być to urządzenie fabryczne
lub schemat takiego zasilacza.
A cha widziałem zdjęcie tej radiostacji z zasilaczem.
Nie był on skomplikowany. (szukałem w google.pl)
Back to top
   
c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5372
Location: WOŁOMIN

Post#15 07 Dec 2003 19:11   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Cześć !

:D Prawdopodobnie , to co widziałeś na zdjęciu , to rzeczywiście zasilacz , a właściwie przetwornica do zasilania dodatkowego wzmacniacza mocy.
Do tych radiostacji były produkowane wzmacniacze ( chyba nazywał się on UM-1 ) . Ten wzmacniacz miał końcówkę mocy na lampie GU-50. Właśnie do zasilania tego wzmacniacza była potrzebna przetwornica . Dawała ona napięcie żarzenia i napięcia anodowe dla wzmacniacza ( chyba około 600 V ) .
Wzmacniacz przyłącza się do gniazda na górze radiostacji.
Niestety , nie mogę znaleźć zdjęć i dokumentacji tego wynalazku ( gdzieś miałem , ale wcięło :( ) , ale może ktoś ma takową.
Swego czasu , można było dostać taki wzmacniacz z zasilaczem na Allegro.
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Dec 2003 19:11   





Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#16 Post from the author of the topic 07 Dec 2003 22:06   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Cze !

Kurde :) bez zasilania nie pujdzie. Są może zastępcze zasilacze do tego.
Proszę o konkretną odpowiedź. Akumulatorków nie posiadam. :(
MOże zasilacz laboratoryjny by mół coś zdziałać.
Back to top
   
ul1111
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Jan 2002
Posts: 527
Location: Gliwice

Post#17 07 Dec 2003 22:42   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Osobiscie używałem do zasilenei tejzę radiostacji zasilacza zbudowanego na dwóch lm317 wspieranych dodatkowo jakimś BD i 2n3055 posadzonym na pożądnym radiatorze,trafo niejestem teraz pewien ale TS90/8 albo ts 80/9.Posiadam do tejze radiostacji pełną instrukcje obsługi ,opis techniczny ze schematami,a na okładce jest napis TAJNE :) .
Back to top
   
c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5372
Location: WOŁOMIN

Post#18 07 Dec 2003 23:16   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Cześć !

ul1111 wrote:
Osobiscie używałem do zasilenei tejzę radiostacji zasilacza zbudowanego na dwóch lm317 wspieranych dodatkowo jakimś BD i 2n3055 posadzonym na pożądnym radiatorze,trafo niejestem teraz pewien ale TS90/8 albo ts 80/9.Posiadam do tejze radiostacji pełną instrukcje obsługi ,opis techniczny ze schematami,a na okładce jest napis TAJNE :) .


:arrow: ul1111
Może namalujesz koledze schemat , bo widzę , że ma kłopot ze zrobieniem zasilacza . Z tego co napisałeś to prosta konstrukcja , więc nie będzie problemu z uzyskaniem plus 2,4 V i minus 2,4 V względem masy.
Ale pewnie już nie pamiętasz jak to robiłeś :D
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#19 Post from the author of the topic 09 Dec 2003 16:01   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Hello ? Czy ma ktoś prosty schemat zasilacza do tej radiostacji ?
Back to top
   
Daris
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 01 Mar 2003
Posts: 326
Location: Krzywy Róg

Post#20 09 Dec 2003 20:14   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Bardzo bym prosił o opisanie tak R107 bo ona
ma trochę więcej funkcji a ja nie wiem co
zrobić by ją odpalić.
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#21 Post from the author of the topic 12 Dec 2003 18:06   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Czachor ! Możesz mi pomódz do końca ?
Back to top
   
c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5372
Location: WOŁOMIN

Post#22 12 Dec 2003 22:50   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Cześć !

neo386 wrote:
Czachor ! Możesz mi pomódz do końca ?


Nie wiem czego jeszcze oczekujesz , ale myślę , że chodzi Ci o zasilacz. Proponuję wykazać trochę inicjatywy. W sieci jest sporo konstrukcji , które bez kłopotów można zaadoptować do zasilania tej radiostacji . Np zasilacz opisany w linku . Ma on trochę mały prąd , ale do odbioru się nadaje. Jeżeli chcesz by jego wydajność prądowa wzrosła , musisz dołożyć odpowiednie tranzystory. Nie podam Ci gotowego rozwiązania , bo nadajnik nie będzie Ci potrzebny ( nie masz prawa nadawać na tych częstotliwościach ).

http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_268s.htm

Jeżeli budowa takiego prostego zasilacza jest dla Ciebie takim problemem , to proponuję zastosowanie do zasilania czterech akumulatorków 1,2V 3,5Ah . Łączysz po dwa połączone szeregowo ( 2 x 1,2V = 2.4 V) i po temacie.
Myślę , że wszystko zostało wyjaśnione i nie będziesz miał więcej problemów z tematem zasilania tej radiostacji.

:arrow: ul1111
Miałeś napisać jak się robi zasilacz symetryczny na dwóch LM 317. Myślę , że wiele osób by zainteresowało twoje rozwiązanie.
Back to top
   
andrew33
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 07 Oct 2002
Posts: 311

Post#23 13 Dec 2003 00:38   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Witam.
A może coś bardziej prostego :
http://www.kpjung.de/e_schalt.htm
Pozdrawiam
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#24 Post from the author of the topic 13 Dec 2003 15:25   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Andrew33 czyli można wykożystać do tego celu zasilacz komputerowy ?
Może być 300W-owy
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Dec 2003 15:25   





Back to top
   
andrew33
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 07 Oct 2002
Posts: 311

Post#25 13 Dec 2003 15:45   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Witam.
Z tego co wiem to można. Osobiście tego nie sprawdzałem , ale na grupie dyskusyjnej pisali o podłączeniu zasilacza komputerowego.
Pozdrawiam.
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#26 Post from the author of the topic 13 Dec 2003 17:58   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Dzęki andrew dzięki czachor za moc wskazówki i pomoc.
Wielkie POZDRO I DZIĘKI !!!!!!! :D Wesołych świąt !
Back to top
   
ul1111
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 30 Jan 2002
Posts: 527
Location: Gliwice

Post#27 14 Dec 2003 01:53   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Jeżeli chodzi o zasilacz symetryczny z dwóch lm317 poprostu budujemy jakby dwa osobne zasialcze,konstrukcja ta powstała w ten sposób ponieważ gdy zostałem posiadaczem radiostacji R105 nieposiadałem dokumentacji i byłoby ryzykiem próbwać kombinowac z symetrycznym zasilaniem,a ten zasilacz zastepował dwa osobne akumulatory.Schemat tego zasilacza był umieszczony w którymś z praktycznych elektroników gdzie była opisywana aplikacja lm317.Postaram sie dowiedzieć który to był numer.Częstotliwosci niektórych telefonów bezprzewodowych pokrywają sie z zakresem obejmowanym przez R105.
c2h5oh wrote:
Cześć !

neo386 wrote:
Czachor ! Możesz mi pomódz do końca ?


Nie wiem czego jeszcze oczekujesz , ale myślę , że chodzi Ci o zasilacz. Proponuję wykazać trochę inicjatywy. W sieci jest sporo konstrukcji , które bez kłopotów można zaadoptować do zasilania tej radiostacji . Np zasilacz opisany w linku . Ma on trochę mały prąd , ale do odbioru się nadaje. Jeżeli chcesz by jego wydajność prądowa wzrosła , musisz dołożyć odpowiednie tranzystory. Nie podam Ci gotowego rozwiązania , bo nadajnik nie będzie Ci potrzebny ( nie masz prawa nadawać na tych częstotliwościach ).

http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_268s.htm

Jeżeli budowa takiego prostego zasilacza jest dla Ciebie takim problemem , to proponuję zastosowanie do zasilania czterech akumulatorków 1,2V 3,5Ah . Łączysz po dwa połączone szeregowo ( 2 x 1,2V = 2.4 V) i po temacie.
Myślę , że wszystko zostało wyjaśnione i nie będziesz miał więcej problemów z tematem zasilania tej radiostacji.

:arrow: ul1111
Miałeś napisać jak się robi zasilacz symetryczny na dwóch LM 317. Myślę , że wiele osób by zainteresowało twoje rozwiązanie.

Co do akumulatorów 3.5Ah,będą one zdecydowanie zamałe ponieważ oryginał miał dwa akumy 24Ah.
Back to top
   
neo386
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Nov 2003
Posts: 85

Post#28 Post from the author of the topic 15 Dec 2003 16:13   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


A jak kolega myśli czy można coś wykombinowac z zasilaczem komputerowym ?
Back to top
   
mkos1
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1773
Location: Chełm

Post#29 11 Nov 2006 09:10   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Witam !
Dołaczę się do pytanka - czy ktoś z Was może nie posiada schematu wzmacniacza UM do tych radiostacji ?
Sam go mialem "zrysowanego z natury" ale .... nie mam pojęcia gdzie go wsadziłem :(
Proszę jednak aby nie był to UM-2 - troche jednak się różni ta wersja od podstawowej.

Pozdrawiam !
Marek
Back to top
   
c2h5oh
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5372
Location: WOŁOMIN

Post#30 13 Nov 2006 14:14   

Re: Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?


Cześć .

Schemat wzmacniacza UM-1

Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?

A tak to cudo wygląda :

Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?
Na zdjęciu: wzmacniacz, przetwornica ( anodowe do 750V :) ) i sztuczne obciążenie (czerwone rezystory na wzmacniaczu, 4x200Ω połączone równolegle). Wzmacniacz oddaje około 40W.

I jeszcze zdjęcie oryginalnych akumulatorów do tej radiostacji (sporo osób o to pyta). Do radiostacji wchodzą 2 sztuki :

Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?
2KH-24

Materiały ze strony :
http://home.online.no/~perchri/radio_r105d.htm
Na wypadek, gdyby zniknęły :)

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radiostacja R105 M jak się zabrać do uruchomienia ?
Page 1 of 4 Go to page 1234  Next
Similar topics
Lafayette zatkany. Jak zabrać się za zlokalizowanie usterki? (5)
Demontaż radia Picasso. Jak się za to zabrać? (2)
Model zdalniesterowny. Jak zabrać się do naprawy? (3)
Zasilacz słoneczny! Jak się zabrać za złożenie? (1)
Termometr z wyświetlaczem. Jak się za to zabrać? (3)
AD8307 jak się za niego zabrać? (1)
Startrack world in box. Jak się zabrać? Czym się wgrywa i jakie softy? (2)
TV okablowanie domu jak się za to zabrać. (4)
TV SHARP 70GS-64S. Domyślam się, że działa protel. Jak się za to zabrać? (6)
Monitor IBM. Słychać jak się uruchamia. Jak się zabrać za naprawę? (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Advertisement || Contact

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl topic RSS feed