Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy
Author
Message
Bulik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Location: Kluczbork woj.Opole

Post#1 Post from the author of the topic 29 May 2007 22:48   

Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Witam.
Nie mogę znaleść usterki. Po załączeniu spawania napięcie na wyjściu jest prawidłowe natomiast nie ma prądu spawania. Po dotknięciu do masy jest tylko małe iskrzenie i na tym koniec. Mam jeszcze inną spawarkę tej samej firmy lecz mniejszej mocy (250) . Ma taką samą elektronikę lecz różni się tylko tym że ma podajnik w sobie no i oczywiście mniejszej mocy podzespoły. W niej jest mały prąd spawania ale coś tam smarka. Po podmianie płytek zachowuje się tak samo. Więc płytki są chyba sprawne. Co może być przyczyną tych usterek bo już chyba wszystko sprawdziałem i wygląda OK.
Proszę o jakieś sugestie.
Back to top
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Nov 2005
Posts: 547
Location: Kluczbork

Post#2 29 May 2007 23:15helpful post - solution   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Tyrystoryyy... - a raczej czy są prawidłowo wyzwalane? Wg moich doświadczeń padają płytki sterujące - zazwyczaj tak samo lub trafa synchronizacji.


Witamy Kluczbork!

Tu jest schemat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=180660

Zobacz też:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=706823
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=486945
Back to top
   
Bulik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Location: Kluczbork woj.Opole

Post#3 Post from the author of the topic 29 May 2007 23:20   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Witam Kluczbork
Koło nich to jest tylko dioda (sprawna). Jak zbudować mostek do pomiaru tyrystorów z takim prądem. Nie bardzo można znaleść na necie coś wiarygodnego bo wiele schematów się znacznie różni. Elektronikę na płytkach sprawdziłem (scalaki 741, 7400 i inne półprzewodniki oraz inne znaczące sprawy) Na płytce nr 1 generator działa, zasilacz 5V ma 4,6V ale chyba to nie przeszkadza, zasilacz symetryczny ma na wyjściu +13,8 i -13,8 V więc ok. Nie mogę dokładnie sprawdzić części regulacji napięcia bo jest na wzmacniaczach operac. a mój tester pokazuje że są sprawne (ale czy na pewno?)
Back to top
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Nov 2005
Posts: 547
Location: Kluczbork

Post#4 29 May 2007 23:30   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


W linkach powyżej masz podany układ do sprawdzania tyrystorów...
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 May 2007 23:30   





Back to top
   
Bulik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Location: Kluczbork woj.Opole

Post#5 Post from the author of the topic 29 May 2007 23:47   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Schemat mam. I wydawało mi się że to pestka ale się myliłem. Linki naświetliły mi problem. Wielkie dzieki za pomoc. Jesze jedno pytanko. W tej mniejszej (Tyros-250) jak zamieniłem fazy na styczniku to nie było prądu spawania, natomiast właściciel mówił że podłączaj do innego gniazda z odwrotnym kierunkiem wirowania i też spawała (jak była 100% sprawna). Czy są czułe na kierunek wirowania faz ?
Back to top
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Nov 2005
Posts: 547
Location: Kluczbork

Post#6 29 May 2007 23:57   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Raczej nie:D ale, w moim automacie DDR-owym jest czujnik pracy wentylatora, jak obrócisz fazy, wentylator kręci w drugą stronę i nie dmucha na klapkę z krańcówką, a ta nie pozwala na załączenie reszty - świeci a nie działa - cała filozofia. Czy tak jest w Twoim Tyrosie - nie wiem :sm7: nie rozbierałem takiego jeszcze...:D
Back to top
   
Bulik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Location: Kluczbork woj.Opole

Post#7 Post from the author of the topic 30 May 2007 00:03   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Wielkie dzięki.Mam nadzeiję że te informacje przyniosą jutro skutek. :D
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 May 2007 00:03   





Back to top
   
PIXOSTAT
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Nov 2005
Posts: 547
Location: Kluczbork

Post#8 30 May 2007 00:11   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Myślałem nad tym Tyrosem - jeżeli synchronizacja jest brana przed stycznikiem (a raczej tak) a trafo po styczniki (też raczej tak:D) to zamieniając kabelki na styczniku kaszani się całą synchronizację a wtedy prądy wyjściowy diabli wzięli :D. Natomiast zamiana kierunku faz na zasilaniu nie ma w takim przypadku znaczenia - synchro jest OK - chyba że znów mamy DDR jak mój:D
Back to top
   
Bulik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Location: Kluczbork woj.Opole

Post#9 Post from the author of the topic 02 Jun 2007 10:47   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Witam ponownie
Mam nadal problem z TYROSEM. Po wymianie stycznika mocy nastąpił problem z regulacją prądu. Myślałem że zamieniono synchronizacje. Zmieniłem już wszystkie kombinacje i jest różnie ale nadal na niższym zaktesie jest większy prąd spawania niż na wyższym (powinno być odwrotnie) i brak reakcji na potencjometr.Napięcie sterowania pracuje poprawnie tj. w czasie regulacji w górę rośnie od 0,8 do 3,3V a na wyjściu ma cały czas 35V bez obciążenia a w czasie spawania ok 30V a przecież to maksymalny zakres. Tyrystory są sprawne (w czasie pomiaru wszystkie pokazują zbliżone wyniki) . Czy jest możliwe że ktoś zamienił płytki tyrystorów a to ma wpływ na taką pracę? Pilnie proszę o jakieś informacje.
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Jun 2007 10:47   





Back to top
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5491
Location: Olsztyn

Post#10 02 Jun 2007 11:38   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Daj sztuczne obciążenie , np grzałkę ze 2 kW, i podłącz oscyloskop - wtedy będziesz widział czy tyrystory są prawidłowo sterowane.
Back to top
   
Bulik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Location: Kluczbork woj.Opole

Post#11 Post from the author of the topic 02 Jun 2007 13:40   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Jeszcze jedno spostrzeżenie. Jak połączyłem wszystko zgodnie ze schematem to chyba bierze duży prąd bo mi prawie natychmiast wywala S193 B20 (a nastawa prądu jest na minimum) a jak zmieniam synchronizacje to na jednej jest iskrzenie jak z baterii a na innych spawa ale problem z regulacją. Co do grzałki to nie mam pod ręką. Może jakiś inny sposób? Jak sfazować tyrystory mając oscyloskop 1-no kanałowy? (staroć jeszcze prod.ZSRR ale sprawny ma knanał X i Y)
Back to top
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5491
Location: Olsztyn

Post#12 02 Jun 2007 16:38   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Napisałem Ci dokładnie jak masz to zrobić!
Back to top
   
Bulik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Location: Kluczbork woj.Opole

Post#13 Post from the author of the topic 04 Jun 2007 08:00   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Zrobiłem jak pisałeś. Napięcie nadal jest maksymalne. Jak powinien wyglądać przebieg?. Czy mają to być same góry sinusoidy, czy coś w rodzaju trójkątów( czytałem o fazowaniu mostka i tam właśnie tak było). Fazy ustawiłem tak że odczyt jest bez zakłueń i wszystkie okresy równe ale czy nie powinno być już na tym poziomie regulacji napięcia( mam cały czas maksymalne 35V), czy ono się dopiero obniży przy załączeniu łuku? Po zmianie płytek na inny komplet jest to samo(ale nie wiem czy są sprawne).
Back to top
   
jozefg
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 01 Jan 2003
Posts: 5491
Location: Olsztyn

Post#14 04 Jun 2007 16:25helpful post - solution   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Przy regulacji przebieg musi zmieniać kształt.
Back to top
   
Bulik
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 133
Location: Kluczbork woj.Opole

Post#15 Post from the author of the topic 05 Jun 2007 07:40   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Witam
TYROS odpalił ale dopiero jak mu podłączyłem małą opornice ~3om pojawiły się inne przebiegi i na tej podstawie można było dokonać regulacji. Teraz został TEP do zrobienia ale mam już większy zasób wiedzy więc chyba nie będzie aż takich problemów.
Back to top
   
kruklife
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 23 Aug 2006
Posts: 118
Location: radomsko

Post#16 16 May 2008 17:43   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Podłącze sie pod temat żeby nowego nie zakładać...

mam pytanko jaka jest wartość napięcia na wyjściu mostka diodowego pomocniczego ( na diodach 10A ) oraz międzyfazowego na zasilaniu tego mostka w migomacie TEP 401 ?

Może ma ktoś albo naprawia i mogłby mi zmierzyć? bardzo prosze.
Back to top
   
jozek_d
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 30 Dec 2006
Posts: 202
Location: Opole

Post#17 18 May 2008 15:07   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Poco ci te napięcia. Napisz lepiej jaki masz problem.
Napięcia między fazowe na zasilaniu mostka muszą być przede wszystkim równe. Zresztą spawarka będzie spawać nawet bez tego mostka, tylko trochę gorzej .
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 May 2008 15:07   





Back to top
   
kruklife
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 23 Aug 2006
Posts: 118
Location: radomsko

Post#18 18 May 2008 23:29   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


no własnie chodzi żeby lepiej spawała i chce zamotać ten mostek...
transformator główny mam z tyrosa 250, tam nie ma odczepów na wtórnym tak jak to ma miejsce w TEP 401 znam wartości rezystorów włączonych za mostkiem i znając napięcia obliczę sobie jaki jest prąd w TEP,
dalej znając jaki jest prąd w TEP taki przyjmę w tyrosie oraz wiedząc jakie jest napięcie w moim tyrosie ( międzyfazowe 28V) dobiorę opory. Mostek w tyrosie podepnę bezpośrednio do trafo głównego

Attachments:
Back to top
   
jozek_d
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 30 Dec 2006
Posts: 202
Location: Opole

Post#19 20 May 2008 18:55   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Oto schemat Tyrosa-251.
Jest to nowsza wersja Tyrosa-250 właśnie już z mostkiem pomocniczym i rezystorami. Układ rezystorów jest nieco inny niż w TEP-401 dobrany do taj spawarki. Są tam zastosowane cztery rezystory 4,7om / 50W , po dwa równolegle.
Ważne by były zamontowane tak żeby wentylator dmuchał bezpośrednio na nie, w przeciwnym wypadku się spalą.
Jeśli jesteś zainteresowany to mam takie rezystory na zbyciu i mogę je dla ciebie wystawić na Allegro.

Attachments:
Back to top
   
kruklife
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 23 Aug 2006
Posts: 118
Location: radomsko

Post#20 21 May 2008 15:47   

Re: Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy


Wielkie dzięki
byłbym zainteresowany tymi rezystorami, a jaka by cena była? a masz może dławik od tyrosa 250 albo 251 albo z Tep 401 poszukuje go usilnie..
ze schematu wynika ze dławik tyrosa 251 ma odczep a 250 go nie ma..
w sumie z odczepem lepiej można regulować indukcyjność....
Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Automat spawalniczy OZAS TEP-401 pomocy
Page 1 of 1
Similar topics
Automat spawalniczy ozas TEP-630 dziwne zachowanie (1)
Płytka TE 401 półautomatu TEP 401 Ozas Opole -wartości elementów (2)
Jaki podajnik do Ozas TEP 800 ? (13)
Spawarka OZAS tep 630 nie zapala łuku. (4)
TEP 401 jaki to przekaznik (2)
Wartości elementów na mostku glównym TEP 401/TYROS 250 (5)
OZAS DEP 401 - potrzebny schemat (2)
Automat spawalniczy Minimag 161- schemat. (8)
Migomaty ozas dep 631 i dep 401 - instrukcja obsługi (14)
Automat spawalniczy MIG MAG 163, spalony trafo. (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Advertisement || Contact

Page generation time: 0.18 seconds

elektroda.pl topic RSS feed