Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct
Author
Message
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#1 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 13:46   

Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Witam, proszę o pomoc w namierzeniu usterki w tym amplitunerze. Pomierzyłem napięcia z zasilacza, są ok. Końcówki mocy sprawne. Nie chce chodzić w trybie dts bez względu na źródło sygnału, dopiero po włączeniu "S-Direct" (pominięcie układów regulacji) pojawia się dźwięk stereo. Wszelkie sugestie mile widziane.


Na elektrodzie nie ma do niego schematu, może któryś z kolegów posiada.

Podłączając sygnał pod wejścia cyfrowe, nie ma głosu, nawet po włączeniu S-Direct. W tym amplitunerze jest przetwornik AK4527B, zasilanie ma prawidłowe, jak sprawdzić czy jest sprawny?

Pozdrawiam
Tomek
Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#2 05 Mar 2010 17:38helpful post - solution   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Schemat:

Attachments:
Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#3 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 20:20   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Dzięki serdeczne za schemat, pomierzyłem napięcia zasilające na AK 4527 wyglądają na poprawne. Może ktoś wie jak go dokładnie sprawdzić, podobno kosztuje około 100zł i chciał bym mieć pewność że to on nawalił.


Pozdrawiam
Tomek
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Mar 2010 20:20   





Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#4 05 Mar 2010 21:00   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Napisz czy w ogóle rozpoznaje że podany sygnał jest cyfrowy? Reszta funkcji działa?
Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#5 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 21:27   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Wszystkie funkcje działają, przełącznik Surround, włączniki źródeł, volume. Podłączyłem mu po optyku sygnał i zaczął migać znaczek PCM, po coaxialu jak mu podałem to nic nie wyświetlił, przy obu sygnałach cisza w głośnikach. Jak słucham Tunera, czy sygnału z wejścia analogowego, muszę włączyć S-Direct żeby coś było słychać.

Wiesz może jak go zresetować, ma on jakieś menu serwisowe?

Podobno usterka wystąpiła po dłuższym odłączeniu od zasialania.

Dzięki za odpowiedź.
Tomek
Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#6 05 Mar 2010 21:59   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Sprawdź czy jest reset na AK i CS z procesora. Pamięta ustawienia po wyłączeniu z sieci? WSZYSTKIE napięcia się zgadzają wg serwisówki? Nie wiem niestety jak włączyć tryb serwisowy. Poszperam w innych S/M może coś znajdę. Tak z ciekawości sprawdź kond. 0.1F/5.5V. Pokombinuj z różnymi klawiszami MODE+TUNING+POWER (na przykład) może akurat trafisz.

EDIT

W SR4400 wchodzimy w tr. serv.:
1. While the power is on, press the CD, TUNER and TUNIGNG UP buttons simultaneously for more than
3 seconds. The FL display shows "SERVICE MODE" for 2 seconds then is shows the model name
(Ex.: "SR4400" ).
2. Press the MODE button. The software version of the micro-processor (ICS18) is displayed in the format below.
3. Press the MODE button again. The left half and the right half of the label area in the FLD light on and off each other.
4. Press the MODE button again. The segments of the charactor area in the FLD fi lck in the checker pattern.
5. Press the MODE button two times to quit this mode.
Product Reset
To reset the buck-up memory in the unit to the default status, follow the procedure below.
1. While the power is on, press the CLEAR and MEMORY buttons simultaneously for more than 3 seconds.
2. The FL display shows "DEFAULT". Then the power is turned off once and turned on again automatically. The
micro-computer is reset, the EEPROM is cleared and the unit returns to the normal operation.
Note: When the unit is shipped from the factory, the procedure above must be done to set the unit to initial status after the tests.
Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#7 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 00:38   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Pomierzyłem układ AK 4527, na liniach AK_RESET i AK_CS jest około 4,9 V. Więc chyba powinien być włączony. Nie wiem o który kondensator chodzi. Układ ten jest zasilany z napięcia 5V, a drugie napięcie wykorzystywane do zasilania układów cyfrowych to 3,3V.

Po wyłączeniu zasilania pamięta ustawienia.
W serwisówce podane są głównie napięcia zasilające układy i one się zgadzają.

Można jakoś zresetować ten układ (przerywając linie AK_RESET), przy doprowadzonym napięciu zasilania i czy to wogóle coś da?


Szukam dalej.
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Mar 2010 00:38   





Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#8 06 Mar 2010 00:45   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Tryb serwisowy udało się włączyć?
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Mar 2010 00:45   





Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#9 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 00:50   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Kombinowałem z różnymi klawiszami ale nie mogę włączyć. Najdziwniejsze że żadnych błędów na wyświetlaczu nie pokazuje.
Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#10 06 Mar 2010 01:00   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Clear+memory przez 3 sekundy przytrzymać - próbowałeś?
Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#11 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 01:10   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Próbowałem, ale nie ma żadnej reakcji.
Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#12 Post from the author of the topic 08 Mar 2010 17:11   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Pomierzyłem układy i wynika z tego, że CS4932 dostaje cały czas z procesora napięcie 2,5V na nóżkę CS, przy włączonym jak i wyłączonym DTS. Z datasheet CS4932 wynika że CS musi mieć stan niski, do normalnej pracy. Czy mogę wymusić stan niski podwieszając tą nóżkę, nic się nie stanie?

Może procesor sterujący się zawiesił, ale jak go zrestartować (ANAM13226AT)?


Tomek
Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#13 08 Mar 2010 17:18   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Podwieś nogę. Zmierz skąd te 2.5V idą, czy z procka czy z CS-a.
edit
Reset procka powinien następować automatycznie. Możesz wylutować C709 0.1F/5.5V (kondensator podtrzymujący) i rozładuj linie 5V.
Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#14 Post from the author of the topic 08 Mar 2010 17:31   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Podwiesiłem nogę, 2,5V idzie z procka, ale po odcięciu CS dźwięk się nie pojawił,teraz odlutuje ten kondensator
Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#15 08 Mar 2010 17:35   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Pamiętaj że elektrolity w zasilaczu trzymają!
Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#16 Post from the author of the topic 08 Mar 2010 18:10   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Wylutowałem kondensator, rozładowałem linie i z powrotem wlutowałem. Po włączeniu pamięć stacji się skasowała, ale nadal nie ma dźwieku przez dts, a procek caly czas wystawia stan wysoki na CS.
Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#17 08 Mar 2010 18:28   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Tylko że 19 noga procka (reset CS) idzie na 1 nogę bramki IC73. Podwieś nogę procesora i wtedy zmierz na niej napięcie. Może IC73 jest ustrzelony i dlatego puszcza napięcie którym jest zasilany.
Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2010 18:28   





Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#18 Post from the author of the topic 08 Mar 2010 18:40   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Podwiesiłem na R193 przy CS4932, od strony procka po IC73 2,5V, od strony CS4932 1,7V.



Reset ma stan wysoki na CS4932 i chyba tak ma być, bo z niego bierze też zasilanie.

Zastanawiam się czy może kwarc przy IC12 nie szwankuje (jest lekko ciepły), bo z niego biorą sygnał wszystkie trzy układy cyfrowe IC12, IC13, IC14.
Back to top
   
rimot
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 272
Location: Bydgoszcz

Post#19 08 Mar 2010 21:20helpful post - solution   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Zasilanie powinno iść na nogi 1, 12, 23 VD i 32 VA. Nie pomyślałem o tym nieszczęsnym kwarcu... ;) Jak masz to podmień.
Back to top
   
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 42

Post#20 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 17:22   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Wsadziłem- nowy kwarc i kondensatory przy nim 33pF, nic się nie zmieniło brak głosu. Jak podłączyłem po coaxialu sygnał, w ogóle nie rozpoznaje. Przy podkręconej głośności na max i zmianie trybów digtal, hall itp, słychać jakby delikatną zmianę tonu szumu. Przy dotykaniu okolic nóżki 41 (SD0, szyna danych) ukł. SC4932, słychać delikatny przydźwięk sieci, czyli tak jakby AK4527 przepuszczał sygnał, ale dlaczego nie chce chodzić gdy bierze sygnał z analogu (tuner) końcówki 29-32. Czy wtedy też do obróbki jest wykorzystywany SC4932 (np przy trybie auto lub stereo)?


Chyba wyląduje w autoryzowanym serwisie, tylko tam pewnie wymienią cała płytę digital i nieźle krzykną.

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Nareszcie znalazłem usterkę, bardzo prosta, zimny lut na nóżce 14 IC73 (praktycznie wisiała w powietrzu), nie wiem jakim cudem wcześniej tego nie zauważyłem. A już miałem sobie odpuścić. Tyle szukania, ale się opłaciło.


Dzięki serdeczne rimot za poświęcony czas i podpowiedzi.



Pozdrawiam.
Tomek
Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct
Page 1 of 1
Similar topics
Marantz tx sr 5400 - Dżwięk tylko przy s-direct (1)
Marantz SR4200 jaki tranzystor w pilocie (3)
Uszkodzony Pioneer A-339 - Działa tylko przez DIRECT (1)
MARANTZ SR2000 brak stereo (4)
MARANTZ SR5200 i zrywający się dźwięk z dekodera DD/DTS (4)
Tuner AS-642 brak stereo, dźwięk jest tylko w mono. (12)
Tuner Diora AS-642 - gra tylko mono, brak stereo. (34)
Marantz 2225 - stereo na fm i am (2)
DMR-ES30VEGS - Brak fonii stereo NICAM jest tylko mono (5)
Pioneer A-757 działa tylko w trybie Direct (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Advertisement || Contact

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl topic RSS feed